R Á G C S Á L Ó R E C E P T E K
PATKÁNYOKNAK, EGEREKNEK, HÖRCSÖGÖKNEK
RÁGCSÁLÓSÜTI MAGVAKBÓL
Mindent alaposan összekeverni, majd ha úgy véljük, hogy túl száraz, akkor egy kevés vizet is önthetünk hozzá. Ezt követően alaposan keverjük össze, formázzuk meg, majd rakjuk a sütőlapokra és 150°C-on 40-50 percig süssük meg. Fagyasztásra alkalmas, így akár egy évig is tárolhatjuk! Ketrecben egy hétnél tovább ne tartsuk benn! Esetenként különböző vitaminkészítményeket is adhatunk hozzá.
RÁGCSÁLÓKARIKA
A hozzávalókat keverjük össze, vastagon terítsük ki és karikákat szúrjunk ki belőlük. A sütőben 175°C-on 15 percig süssük.
RÁGCSÁLÓTOBOZ
A hozzávalókat keverjük össze, majd nyomkodjuk a tobozok szirmai közé. 180°C-on 30 percig süssük.
RÁGCSÁLÓTALLÉR
A hozzávalókat összekeverni, majd egy rudat formáljunk belőle, amikből vékony szeleteket vágunk. Ezt követően 10 percen át 175°C-on sütni. Fagyasztásra alkalmas!
RÉPASÜTI
(kb. 50db)
Minden hozzávalót alaposan keverjünk össze, majd kanalakkal kis tallérokat formáljunk velük. Ezeket sütőpapírra rakjuk, majd 180°C-on 10-12 percig aranybarnára sütjük!
GYÜMÖLCSSÜTI
A szilvát magozzuk ki, majd az összes hozzávalót daráljuk le. Ezt követően a masszát ujjvastagságnyira kiteríteni és formára szúrni. 200°C-on 45-50 percig süssük.
RÁGCSAKIFLI
Minden hozzávalót alaposan keverjünk össze. Abban az esetben, ha a tészta túl száraz lenne, öntsünk hozzá egy kis vizet. A masszát ezután kifli alakba formáljuk meg és 150°C-on 10-15 °C-on süssük meg.
MOGYORÓ-OSTYA
Minden hozzávalót alaposan keverjünk össze, és abban az esetben, ha a tészta száraz lenne, öntsünk hozzá egy kis vizet. A masszát 2 cm vastagságban ostya alakban osszuk el, majd 150°C-on 45 percig süssük.
SZÍNES KEKSZEK
Minden hozzávalót alaposan keverjünk össze, majd terítsük ki és szúrjunk ki különböző alakú kekszeket a megfelelő formákkal. 150°C-on 20 percig süssük, míg megfelelően kemények nem lesznek!
Képes receptek(kép van a recepthez) :
Almás:
Hozzávalók:
- 1 alma
- tojás(sárgája is,fehérje is)
- ízlés szerinti adag szezámmag
- darált keksz
- apróra tört tojáshéj
- 2teáskanálnyi búzakorpa
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk és lereszeljük,minél kisebbre. Beleöntünk egy kicsi(kb. 1teáskanálnyi)felvert tojást. Teszünk hozzá daráltkekszet, hogy az alma levét felszívja. Annyit kell hozzá tenni, hogy ne legyen se száraz, se túl nedves. Aztán hozzáadjuk a búzakorpát és a szezámmagot. Összekeverjük és kb. 10percet állni hagyjuk(összeérnek az ízek).
Aztán kiskanállal tetszés szerinti méretre szaggatjuk. A tetejét még bekenjük tojással.
Betesszük az előmelegített sütőbe, korong alakúra lapítjuk és kb. 150fokon 15-20percig sütjük.
(Még egy kis mézet is tehetünk hozzá, az teljesen megbolondítja az ízét!)
Zöldséges:
Hozzávalók:
- kígyóuborka, paprika, sárgarépa (vagy amiket a höri szeret)
- 2teáskanálnyi búzakorpa
- 2-3ek. liszt
- kicsi sajt
- tojás(sárgája is,fehérje is)
- 2teáskanálnyi búzakorpa
- esetleg magok
Elkészítés:
A zöldségeket(amit kell hámozva), és a sajtot minél kisebbre reszeljük. Összekeverjük a zöldségeket és hozzáadunk egy kicsi(kb. 1teáskanálnyi)felvert tojást. Teszünk hozzá daráltkekszet, hogy az alma levét felszívja. Annyit kell hozzá tenni, hogy ne legyen se száraz, se túl nedves. Aztán hozzáadjuk a búzakorpát és a sajtot. Összekeverjük és kb. 10percet állni hagyjuk(összeérnek az ízek).
Aztán kiskanállal tetszés szerinti méretre szaggatjuk. A tetejét még bekenjük tojással.
Betesszük az előmelegített sütőbe, korong alakúra lapítjuk és kb. 150fokon 15-20percig sütjük.
Egyszerű elkészíteni. Mindkettő elkészítési módja szinte ugyanaz.
Így néz ki mikor elkészült:
Banános-mazsolás:
Hozzávalók:
- 1 banán
- kókuszreszelék
- mazsola
- szezámmag
- liszt
A banánt összeturmixoljuk, aztán a péphez adunk némi kókuszreszeléket, szezámmagot. Összekavarjuk. Ezután kis gombócokat csinálunk, és a közepébe mazsolát teszünk. Ha ezzel kész vagyunk még kókuszba beleforgathatjuk.
Előmelegített sütőbe tesszük és 150fokon 10-15percig sütjük. (Teljesen nem sül meg!)
Zabpelyhes- cornflakes-es
Hozzávalók:
- 1 pohár zabpehely
- forró víz
- 2 maréknyi cornflakes
- liszt
- banán
Elkészítés:
A zabpelyhet pohárba tesszük és forróvizet örntünk rá. Néhány percig állni hagyjuk, hogy teljesen átázzon. Amikor már átázott, pépet készítünk belőle (én hagymanyomóval csináltam).
Ehez a péphez keverünk egy maréknyi porrá tört cornflakes-t, lisztet. (Annyit, hogy formázható, de ne száraz legyen.)
Amíg ez a keverék áll, addig a banánt is összepépesítjük. Összekavarjuk. Egy kis zsemlemorzsa és búzakorpa nem ronthatja el ;), és nem lesz annyira lisztízű sem.
Amikor kész van, lapos korongokat képezünk belőle, a tetejét megszórjuk a maradék cornflakes-szel, és előmelegített sütőbe tesszük, ekkor már inkább szárítjuk, mint sütjük.
Sajtos
Hozzávalók:
- zsemlemorzsa
- sajt
- búzakorpa
- zabpehely
- 2 tojás
- köles
Finom fogkoptató
Hozávalók:
Karácsonyra megelepi höriknek(düti,fogkoptató):
Almás keksz:
Könnyen és gyorsan elkészíthető recept, amit nálunk minden rágcsáló örömmel fogadott.
Hozzávalók:
- 1 alma
- 4 evőkanál zabpehely
- 3 evőkanál liszt
Elkészítés:
Az almát apróra reszeljük. Hozzáadjuk a lisztet és a zabpelyhet, s az egészet jó alaposan összegyúrjuk.
A tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk (a tészta hajlamos a letapadásra, így kicsit ügyeskedni kell), formákkal kiszaggatjuk
Sütőpapírra téve, előmelegített sütőben 150°C-on kb. 45 percig sütjük, amíg szép barna lesz.
Tárolás:
Akár nyitott edényben is tárolható. Ha kiszárad, akkor a fogakat is koptatja.