A kakaó gyógynövény, de a belőle készült csokoládé igen rossz hírnek örvend, főleg a fogorvosok és a fogyni vágyók körében. A csoki fogszuvasodást okozó hatását eltúlozzák. A csokoládéban a problémát nem a kakaó okozza, hanem a csoki cukor- és állományjavító segédanyag tartalma.
Igazán elenyésző lehet azok száma, akik a kakaót vagy a csokoládét nem szeretik. Pedig kis mennyiségben még hasznunkra is lehet, például a tavaszi fáradtság leküzdésében vagy egyszerűen a napi "boldogsághormon" megszerzésében.
A csokoládéról, mint az élet egyik bűnös öröméről szinte csak rosszat hallhatunk, pedig kis mértékben nemcsak hogy orvosság, de valóságos csodagyógyszer. Hatékony segítséget nyújt a különböző betegségek megelőzésében, csillapításában, és megszűntetésében.
Martos professzor elmondása szerint napi 100 gramm sötét csokoládé a vérnyomást olyan mértékben csökkenti, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21%-kal lesz alacsonyabb.